Tänker

Album #7 – The Trials of Van Occupanther

Jag har sällan, om ens någonsin, varit i takt med min tid när det kommer till musik. Långt hår, utsvängda byxor och 70-talsrock när andra hittade tröst i Håkan för sitt utslitna tonårshjärta. Pretentiös symfonisk prog när Kents kyliga ångest fyllde Stadion.

Men några år in på 2000-talet verkade alla stjärnor plötsligt stå rätt. Andres Lokko började oironiskt lyssna på Pink Floyd. Stora dagstidningar började skriva och intressera sig för den nya svenska proggscenen. Psychrockarna i Dungen spelade live i amerikansk tv. Och amerikanska Midlake var under några månader den bredare indievärldens hetaste band.

Jag såg Midlake live på Debaser Slussen hösten 2006, när de promotade sitt andra album The Trials of Van Occupanther, och golvades brutalt. Akustiska gitarrer, stämsång, flöjtar, fioler och total spelglädje. Allt inramat av poppiga, smittande melodier och texter som drömde tillbaka till förra sekelskiftets enkla lantliga liv. Skägg och rutiga skjortor så långt ögat kunde nå.

Så såg det ut på det flesta konserter jag var på vid den tiden, men skillnaden var att nu var ”alla” där. Alla svåra, ängsliga musikkonnässörer stod där bredvid mig. Nickade och njöt lika mycket som jag.

Innegänget skyndade ganska snart därefter vidare, och jag var lika ohipp som nånsin förr. Håller dock forfarande plattan som en av de allra vackraste och bästa från denna sidan 2000-talet. Och helt ensam om det tror jag inte att jag är. Singeln Roscoe fick exempelvis plats på Rolling Stones lista över 00-talets 100 bästa låtar alla kategorier.

Standard

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *