Tänker

Album #4 – Kind mot kind

Jag är uppväxt i en trygg medelklassfamilj i en av Sveriges mest välmående och homogena kommuner. Sällan utsatt för något annorlunda eller tillsynes farligt.

Kanske kommer det från en grundvärdering hos mina föräldrar att respektera människor hur de än må vara, eller från min farmors engagemang för funktionsnedsatta barn och ungdomar, men jag har alltid känt en nyfikenhet för dem som inte lever och beter sig som normen förväntar sig.

Gränslösa nära förebilder (inte alltid på ett rakt igenom positivt sätt…) under ens mest formativa år, har tillsammans med Filip och Fredriks intåg och framfart i den populärkulturella offentligheten hjälpt mig att bli ännu mer intresserad av det udda.

För där många har sett enkla skratt på andras bekostnad, har jag alltid sett en värme och vilja att förstå, oavsett om de porträtterar avdankade porrskådisar i Los Angeles, eller original i små svenska landsorter.

Också när det kommer till musiken har det annorlunda fascinerat mig. Och något av det mest annorlunda som finns är Leif Anderssons extremt sällsynta och obskyra singel Kind mot Kind (cover på Fred Astaires och Frank Sinatras Cheek to Cheek). Inspelad i riktig studio och med riktiga musiker som försökte göra ett ackompanjemang som fungerade, innan man beslutade att spela in Leifs oefterhärmliga röst a capella. Det är märkligt och knasigt, men också hypnotiserande och fascinerande. En man helt utan vad tyckarna hade kallat talang, som ändå har en tydlig idé om vad han vill förmedla och hur han vill göra.

Länge var det en gåta vem Leif Andersson var men 2015 sändes en dokumentär på P4 om mysteriet kring Sveriges märkligaste skiva, och genom en rad tillfälligheter dök han upp.

Hösten 2016 gavs skivan ut på nytt, och under releasefesten på Södra Teatern var Leif Andersson på plats. Och även om han inte uppträdde så fick han ta emot kärleken och värmen från alla människor i den överfulla lokalen. Det är något av det finaste jag varit med om. Ett rum helt fyllt av respekt för det annorlunda. Respekt för hur livet också kan vara.

Standard

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *