”Hemma står väl ängen grön” – om min mormor

Den 29 mars 1916 föddes min mormor. Idag skulle hon fyllt hundra år. Nu blev det inte så. Hon gick bort strax innan jul, med alltså bara drygt tre månader kvar.

Visst kan man få svindel av mindre när man funderar på hur världen såg ut då, kanske speciellt i den lilla stad hon föddes och levde större delen av sitt liv i, jämfört med hur världen ser ut idag. Telefoni, bilar, flygplan, datorer, internet, kvinnlig frigörelse, globalisering, jazzen, rocken och popen. Ja, allt det, och mer därtill, hände till största del under det sekel hon levde.

Jag vill minnas henne som tagen ur en Astrid Lindgren-berättelse. Med matlagningsrock mitt i oset av köttbullar och pannkakor, maränger och födelsedagstårtor.

Vi var hos henne mycket, jag, min bror och våra kusiner. Även långt upp i åldrarna tittade vi förbi på eftermiddagarna för honungssmörgåsar och ett glas O’boy.

Hon sjöng ständigt. Skillingtryck, 40-talsschlagers och egenpåhittade små nynningar och hummanden. Det var egentligen bara på morgonen hon inte sjöng, för det gick nämligen inte för sig. Vidskeplig som hon var fick man inte sjunga innan frukost. Och hamnade nycklarna på bordet fick man bannor.

Hon älskade barn, och jag blir glad när jag tänker på att hon hann träffa både Edith och Harry. Hon var gammal då. Bodde på hem och minnet svek. Men hon levde upp, blev piggare, när hon hade småbarn omkring sig.

Hon brukade sjunga ”Hälsa dem där hemma” för mig när jag skulle sova. Ibland var den det enda som gjorde mig lugn. Nu sjunger jag den nästan varje kväll för Edith, och också nu gör den mig lugn. Får mig att minnas och skänka en tanke. Komma ihåg dofter, smaker, saker och ljud. Vattenkranen i köket som ständigt droppade, de tummade patienskortlekarna, de återanvända plastpåsarna på tork, finrummet som bara användes till födelsedagar och julgransplundringar, den lilla inandningen innan hon sa sitt efternamn när hon svarade i telefon. Det är i minnena hon finns nu. Min mormor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *