#blogg100 2016, Tänker

Om snällhet

Snällhet är att låta sig bli slagen
och aldrig slå igen
Snällhet är att bara lyda lagen
och aldrig ens ifrågasätta den
Snällhet är ett sätt att dölja
att man inget har att säga
som är värt att sägas klart
Snällhet är mer än man tänker på
att låta gå – att vägra att förstå
Snällhet är en form av likgiltighet
att vägra varann individualitet Om snällhet, Turid 1975

Den är briljant. Turids ”Om snällhet” från 1975. Texten är skriven av Lena Ekman, och den har alltid fått mig att fundera och undra. För snäll vill man väl va?

När någon ska beskriva mig är just snäll en av de egenskaper som kommer på tal först. Jag har alltid velat ta det som en komplimang, men samtidigt har tvivlet funnits där. Är jag mesig, ointressant och rent av likgiltig? Kan man vara för snäll, som är ord jag hört om mig själv?

Och visst kan det finnas sanning i att jag är konflikträdd, men jag vägrar tro att snäll måste betyda otydlig, diffus och intetsägande.

Och nu ser jag ut att få rätt, för den är här; snällhetstrenden.

Medieprofilen Mattias Hansson lyfter efter 25 års erfarenhet av ledarskap fram snällhet som den viktigaste insikten, och föreläser idag i ämnet, och efter ett omfattande internprojekt har Google kommit fram till att arbetsgrupper med en kultur där alla får komma till tals och där medlemmarna i gruppen sympatiserar med varandra, presterar bättre. Kort sagt, snällheten övervinner allt.

Men det gäller att se upp. Något som sista versen i Turids sång lär oss. För om snällheten får oss att inte vara sanna, på grund av rädsla att såra, då kommer tilliten aldrig bli vad den borde vara. Det är en del av snällheten jag måste påminna mig om varje dag.

Snällhet är att lura alla andra
att man är som dom vill va’
Snällhet är att noja ner varandra
och att till och med tro att det är bra
Snällhet är ett sätt att låsa
folk i deras falska roller
genom att va’ tolerant
Snällhet lär visst va’ ett ideal i sig
men jag bryr mig inte om ifall du är snäll mot mej
för om det innebär att du döljer en del
blir vår bild av varann aldrig nånsin riktigt hel
den blir aldrig riktigt hel
aldrig riktigt riktigt hel

PS. Jag är för övrigt stolt över att jobba på Sveriges snällaste pr-byrå. Vi söker nu efter nya grymma stjärnor. Är du snäll, lovar jag att du ligger bra till!

Standard

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *