Arkiv

Andas igen – summering vecka 5, 6 och 7

Några hektiska arbetsveckor med XL-galan och inomhus-EM i Göteborg, vilket både löpning och blogg lidit av. En vecka helt utan träning och förra veckan endast ett löppass. Nu är tillvaron lite lugnare igen och veckan har hittills bjudit på en lunchjogg och ett pass badminton.

Träningen i siffror 1:
Distans: 9.88 km
Tid: 47.05 min
Snitt/km: 4.45 min/km

Träningen i siffror 2:
En timme badminton.
5 matcher dubbel.
2 segrar
3 förluster

 

Lite veckosummering som uteblivit:

Femte träningsveckan summerad:
Antal pass: 3 (2 löpning + 1 badminton)

Distans löpning: 15.01 km
Snitt per km: 04.50 min/km
Sammanlagd träningstid: ca 2.13h

(Ska dessutom tillägga en 2 timmars barnvagnspromenad som började i vacker solnedgång på isad sjö och slutade bärandes barnvagn uppför kolsvart snötyngd kulle modell större. Att gena genom skogen i skymning när snön fallit djup var fel beslut.)

Fru från toppen av kullen släpandes barnvagnschassi. Jag fotograferar från toppen med liggdel och dotter på armen.

Fru på väg upp för kullen släpandes barnvagnschassi. Jag fotograferar från toppen med liggdel och dotter på armen.

Fru vid foten av kullen

Fru vid foten av kullen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjätte träningsveckan summerad:
Antal pass: 0

Distans löpning: 0 km
Snitt per km: 0 min/km
Sammanlagd träningstid: 0 min

Sjunde träningsveckan summerad:
Antal pass: 1

Distans löpning: 10 km
Snitt per km: 4.39 min/km
Sammanlagd träningstid: 46.42 min

Standard
Arkiv

Dubbelredovisning och uppgiven #blogg100

Har givit upp #blogg100 efter 22 dagar med varierande lust och kvalitet. Glad dock att jag fått in rutinen och vet att jag kommer fortsätta att använda bloggen som träningsdagbok, vilket var syftet från början, och att jag dessutom kommer att skriva längre och mer reflekterande texter när andan faller på.

Onsdagens badminton höll betydligt högre klass och tempo än de senaste veckorna. Höfter och ben fick sig en rejäl genomkörare som kändes rejält på löpningen i torsdags.

I slutändan ett skönt lunchpass över nästan 9 km blev det med kollega Fredrik, men under passet var jag flera gånger på väg att ge upp. Fick slita enormt för fart som borde vara lätt, och hjärtat fick jobba på lite hårdare än tänkt. Var lite orolig under passet men så här i efterhand finns förklaringen uteslutande i det extremt dåliga underlaget. Snö och slask och fäste som släppte vart och varannat steg. De korta delarna med barmark gick mycket lättare och snabbare vilket faktiskt känns som det viktigaste.

Träningen i siffror 1:
En timme badminton.
5 matcher dubbel.
2 segrar
3 förluster

Träningen i siffror 2:
Distans: 8.77 km
Tid: 42.51 min
Snitt/km: 4.53 min/km

Standard
Arkiv

Effektiv i snömodden

Eftermiddagsmöte i stan och direkt ut på en kortdistansrunda. Valhallavägen från Stadion, över Gärdet, ner vid Sjöhistoriska och nästan bort till Djurgårdsbrunnsbron innan jag vände.

Dryga 6 km i det jobbigaste underlaget i år. Snöigt, tungt och halt. Bra start på veckan.

Träningen i siffror:
Distans: 6.24 km
Tid: 29.48 min
Snitt/km: 4.46 min/km

Standard
Arkiv

Summering vecka 4

Följde mitt tänkta program till punkt och pricka mån-fre med löpning tisdag, badminton onsdag och löpning torsdag.

Tyvärr inget långpass på helgen vilket håller nere totaldistansen, men är ändå nöjd med veckan. Målet inför nästa är att få in tre löppass och en sammanlagd distans på över 3 mil, kompletterat med ett badmintonpass.

Fjärde träningsveckan summerad:
Antal pass: 3 (2 löpning + 1 badminton)

Distans löpning: 13.01 km
Snitt per km: 04.34 min/km
Sammanlagd träningstid: ca 2h

Standard
Arkiv

Snabbpass i väntan på TV-tid

Effektivt pass på löpband idag. På Anders Szalkais program stod egentligen fartlek men snöslask och ont om tid fick mig att välja en (för mig) snabb progressiv 5 kilometrare istället.

Började på 4.48 min/km och jobbade mig successivt neråt för att avsluta de sista 500 m i 16.5 km/h (motsvarande 3.38 min/km).

Hann med en bastu och var tillbaka på jobbet nöjd och glad mindre än en timme efter att jag lämnade det.

Idag blev det också klart GöteborgsVarvet kommer att direktsändas på SVT. Ännu en anledning att träna ordentligt med andra ord. Man vill ju inte få skämmas i tv…

Träningen i siffror:
Distans: 5.00 km
Tid: 21.34 min
Snitt/km: 4.18 min/km

Standard
Arkiv

Löpning och allmänbildning

Första gången jag sprang längre än 5 km var för fem år sedan. Jag hade bestämt mig för att sluta träna friidrott på elitnivå, köpte GPS-klocka, hörlurar och löparmband för telefonen. Här skulle springas!

Jag gjorde spellistor med upptempolåtar och var taggad. Det höll i ungefär en månad, sedan ebbade motivationen ut.

Anledningarna var ju förstås många, men bidragande på något konstigt sätt var musiken. Jag fick inte inspirationen och hamnade allt oftare i grubblerier kring vilka låtar jag skulle springa till istället för att faktiskt ge mig ut på en runda.

Försökte springa till ljudböcker och det funkade ok så länge det var okomplicerade deckare som inte krävde någon koncentration, men alltför snabbt började jag istället störa mig på språket hos många deckarförfattare, som i mina ögon var alltför dåligt.

Att springa utan ljud i öronen fungerade inte heller och det var inte förrän jag upptäckte P3 Dokumentär som jag knäckte koden. Nu kunde jag förena träning med allmänbildning och längtade ut i spåret för att lära mig mer om Tobleroneaffären, Sandhamnsligan, Almstriden och porrkungen Carl Serung.

Under långpasset i lördags fick jag en bättre insikt kring vad som hände finansmannen Carl-Eric Björkegren och idag har jag fått Spelskandalen i skarven mellan 80- och 90-tal belyst.

Att även passet rent träningsmässigt gick bra idag är en bonus.

Träningen i siffror:
Distans: 8.01 km
Tid: 37.53 min
Snitt/km: 4.43 min/km

Standard
Arkiv

Världsrekord, definitivt genombrott och summering vecka 3

Tillbringat större delen av dagen som speaker under Raka Spåret, en av de bästa friidrottstävlingarna vintertid i Sverige.

Mäktig dag med många bra resultat. För mig gick pulsen upp vid ett par tillfällen, dels när evigt unge Mattias Sunneborn fick sätta sitt efterlängtade veteranvärldsekord med 7.59m, och dels vid de tre lopp som Irene Ekelund sprang.

Magiskt lätt löpsteg och en skön attityd till sitt friidrottande verkar hon ha. Vi får hoppas att det fortsätter så. 7.43, 7.38 och 23.53 blev hennes resultat i dag, och i morgon kommer inte många behöva undra vem hon är. Det är speciellt när stjärnor föds och jag tror att idag kan ha varit en sådan dag.

Min egen träningsvecka blev lite stympad på grund av sjukdom men är ändå långt bättre än förra veckan. Två löppass med bra känsla, ett med lite avslutande fart och ett med lite längre distans. Nöjd med att hålla tiderna som jag tänkt på lördagens pass, trots bitvis isgata. Ser fram mot nästa vecka och förhoppningsvis tre löppass och ett alternativpass.

Tredje träningsveckan summerad:
Antal pass: 2 (2 löpning)

Distans löpning: 17.90 km
Snitt per km: 04.45 min/km
Sammanlagd träningstid: 1h 25min

Standard
Arkiv

Årets längsta pass

Efter ett par dagar med ofrivillig vila var det skönt att komma ut igen.

Årets längsta pass fick jag till i den strålande vintersolen. 12 km genom Skarpäng, Enebyberg och en sväng in i Djursholm och tillbaka.

Lyckades trots isgata hålla planerat tempo. Hopp om livet och 1:30 på GöteborgsVarvet med andra ord.

Träningen i siffror:
Distans: 11.90 km
Tid: 57.12 min
Snitt/km: 4.48 min/km

Standard
Arkiv

Elitlöpning och det skrivna ordet

Hemma krasslig idag. Istället för badmintonspel har jag konsumerat dålig eftermiddags-tv och lättläst deckare.

Har också hunnit med att roas av en av Sveriges mest välskrivna löparbloggar, den som David Nilsson skriver på marathon.se.

David är en av Sveriges absolut bästa löpare och har bland varit bäste svensk på Lidinglöppet och kommit tvåa på SM i maraton. Han sällar sig dessutom till den ganska stora grupp av svenska elitlöpare med sinne för det skrivna ordet.

Någon gång kanske jag ger mig på en analys av varför så många löpare av landslagsklass uttrycker sig så tänkvärt och väl, men till dess nöjer jag mig med att tipsa om ett par till som definitivt är värda att läsa, och då både för innehållet och formen.

Ulrika Flodin fd. Johansson – visserligen vilande men ack så välskrivet och roligt
Läs också Ulrikas perspektiv på friidrott från 2008.

Johan Wallerstein – handlar långt ifrån bara om löpning men alltid läsvärt
Även Johan har skrivit ett perspektiv på friidrott. Läs!

 

Standard